Conference Agenda

	Wednesday 2				
7:30 am to 8:00 am	Registration and breakfast				
8:00 am to 10:00 am	How to create safe and supportive schools for LGBTQ youth. Nora Gelprin and Kurt Conlkin				
10:00 am to 10:15 am	Break				
10:15 am to 12:15 am	Break outs for educators and clinical providers • Sample teaching activities Nora Gelprin • Sample best practices for clinical providers Kurt Conklin				
12:15 am to 1:00 pm	Lunch				
1:00 pm to 2:00 pm	Parents on Board: Welcoming Your Most Valued Allies Nora Gelprin				
2:00 pm to 4:00 pm	Panel: Adolescent Sexual Health and Cultural Considerations				
4:00 pm to 6:30 pm	Break and dinner on your own				
	Agursday, Play 14_2-14_2-15_2-15_2-15_2-15_2-15_2-15_2-15_2-15				
7:30 am to 8:00 am	Breakfast				
8:00 am to 10:00 am	What's Your Policy? How Sexual Health Promotion Policies Impact You, and How You Impact Policy Kurt Conklin				
10:00 am to 10:15 am	Break				
10:15 am to 12:15 pm	Classroom Strategies That Enhance Motivation and Learning Geri Graham				
12:15 pm to 1:00 pm	Lunch				
1:00 pm to 2:30 pm	Classroom Strategies That Enhance Motivation and Learning Part 2 Geri Graham				
2:30 pm to 2:45 pm	Break				
2:45 pm to 4:00 pm	Classroom Strategies That Enhance Motivation and Learning Part 3 Geri Graham				
4:00 pm to 4:15 pm	Wrap up and evaluations				

Fargo, North Dakota - May 2011 - Nora/Kurt

Expected participants: 1) school teachers 2) clinical providers 3) school board members Expected total attendance: 40-70

Objectives:

By the conclusion of the event, participants will be able to...

- 1. Identify strategies for working in partnership with parents and school districts to strengthen sexual health education programs.
- 2. Identify components of safe, supportive, school environments inclusive of LGBTQ students and family members.
- 3. Develop prevention messaging effective for reaching youth. [GERI?]
- 4. Explain the impact of school district sexual health education policy on their work, and vice-versa.
- 5. Identify opportunities for making culturally-appropriate adaptations to sexual health education curricula and materials. [PANEL]
- 6. Learn classroom strategies that enhance motivation and learning. [GERI]

Wednesday May 4

8:00-8:30	.5hr	Sandy/Amy/Mary Howell	Welcoming Remarks – open conference Brief welcome and charge to address LGBTQ Issues
8:30-10:00	1.5hr	Nora/Kurt	LGBTQ content/application
10-10:15am	15 min	Break	Te 1.
10:15-12:15	2 hrs	Nora/Kurt	LGBTQ Content/Application
12:15-1pm	45 min	Lynch	The second secon
1-2pm	1 hr	Howell	Trends in ND, SD and MN – connect to need for culturally-appropriate adaptations
2-4pm	2hrs	Panel	Cultural considerations (to include break?)
4-4:30	5 hrs	Nora/Kurt	Wrap up from Day 1 - set up for Day 2

Thursday May 5

8:00-8:15 8:15-10am	.25hr 1.75hr	Sandy/Amy/Mary Kurt Nora	Explain Day 2 – split into two groups/rooms for AM Policy-related information Working in Partnership with Parents
10-10 15	15 min.	Break	
10:15-12:15	2 hrs.	Geri Graham	
_12:15-1pm 🔍 👢	45 min.	Lunch	
1-4pm	3 hrs.	Geri Graham	(Include wrap-up/eval?)



My name is Sandy Tibke and I am a Health Education Coordinator for the Department of Public Instruction. My focus is on Adolescent Sexual Health k-12. I am hosting a conference May 4th and 5th in Fargo, ND that I think you would find useful for not only yourself but for leadership in your district. I know you have some challenges in your district regards to LGBTQ youth and their safety. Education is critical for educators and policy makers to learn how to create a safe school environment for all students. This conference will cover the importance of adolescent sexual health as a whole but will take a large chunk of time teaching about LGBTQ issues. I know how difficult it is as a leader of a community to lead difficult challenges as I am also a City Commissioner in Mandan. I hope you take a moment and look at the agenda and promote this opportunity for your district. Thank you.

Sandra Tibke, M.A.

Health Education Coordinator
Coordinated School Health
North Dakota Department of Public Instruction
(ph) 701-328-2098
(fax) 701-328-4770
smtibke@nd.gov
Coordinated School Health website www.dpi.state.nd.us/health/index.shtm

"A child miseducated is a child lost." John F. Kennedy

Confidentiality Notice: This email communication and any attachments may contain proprietary and privileged information for the use of the designated recipient(s) named above. Any unauthorized review, use, disclosure or distributions is strictly prohibited. If you are not the intended recipient, please contact the sender by reply email and destroy all copies of the original message.